WALNE ZEBRANIE POGORZELICA czerwiec 2014

26 i 27 czerwca Stowarzyszenie Kobiet Lasu było gościem RDLP Szczecin.
Z inicjatywy i na zaproszenie Dyrektora RDLP Witolda Kossa miałyśmy niewątpliwą przyjemność przez dwa dni przebywać w nadmorskiej Pogorzelicy. Pierwszy dzień spędziłyśmy na sali konferencyjnej:
• zaproszone przez CILP panie z Akademii Leona Koźmińskiego mówiły o tym, co każda z nas może zrobić dla rozwoju swojej kariery
• Dyrektor Witold Koss przedstawił pokrótce charakterystykę RDLP Szczecin
• Naczelnik Sławomir Kucal wyjaśnił dlaczego to właśnie jego dyrekcja jest zwycięzcą w rankingu badań prowadzonych w całych Lasach Państwowych metodyką Gender Index
• Zarzad zdał relację ze swoich działań i planów czyli odbyłyśmy kolejne walne zebranie
Nadia Kirova i Iwona Borowska-Budny były naszymi prelegentkami i po trochy trenerkami. Wszyscy wiedzą, że statystyczna kobieta jest lepiej wykształcona, jednak to mężczyźni dominują na wszystkich stanowiskach kierowniczych, a im wyższe są to stanowiska tym większa jest ta dominacja. Dlaczego – co jest barierą w rozwoju zawodowym kobiet i co możemy z tym zrobić?
Nasze bariery to:
• Udowodnij to jeszcze raz – kobiet nie ma kredytu zaufania, musi za każdym razem udowadniać, że jest wystarczająco dobra
• Równowaga – pomiędzy cechami uznawanymi za kobiece, ale nieprofesjonalne a męskimi
• Macierzyństwo i rodzina – uznawane przez większość społeczeństwa za wyłączną domenę kobiet
• Kobiece wojny
Jak sobie radzić z tymi barierami?
• Doceń siebie i pozwól się docenić – nie tłumacz się ze swoich sukcesów, podejmuj ryzyko i wychodź ze swojej strefy komfortu
• Łącz kompetencje i umiejętności społeczne, używaj kobiecości jako narzędzia
• Buduj partnerstwo w związku
• Dbaj o komunikację i zapisz się do SKL ;)
Więcej w naszych materiałach (poniżej)
Dodatkowy aspekt zarządzania własną kariera to samoświadomość. W ramach badania własnych predyspozycji wypełniałyśmy test OD/DO. Kto chce się sprawdzić niech zagląda tutaj
Szczecin to jedna z największych dyrekcji regionalnych w LP, o najwyższym pozyskaniu drewna: 3 712 500 m3. Dla porównania z innymi regionami:
• Średnie nadleśnictwo: 19,7 tys ha
• Średnie leśnictwo: 1,7 tys ha
• 49% powierzchni dyrekcji objętych jest siecią NATURA 2000
Ważny aspekt to zarządzanie kadrami – i tu przechodzimy do tajemnicy najlepszego wyniku…
To przede wszystkim systematyczne szkolenie personelu – także w tak drażliwych kwestiach jak mobbing i molestowanie! Ponadto polityka ułatwiająca godzenie życia rodzinnego z zawodowym: elastyczny czas pracy, dbanie o dobrą atmosferę. Na potrzeby prezentacji została przeprowadzona analiza płac z uwzględnieniem płci – tu zasadniczych różnic nie ma. Warto też zauważyć, że odsetek kobiet na stanowiskach kierowniczych jest tu wyższy niż ich udział w kadrze ogółem – 27%; są dwie panie nadleśnicze i 17 leśniczych.
Materiały z Walnego - poniżej
Kolejny dzień to Zawody o Puchar Dyrektora RDLP Szczecin na strzelnicy Krzywy Dzik w Nadleśnictwie Nowogard.
Dwie kategorie:
• Strzelanie myśliwskie, śrutowe - wygrała Agata Kocoń
• Strzelanie sportowe z broni pneumatycznej - wygrała Wiola Żero
Rywalizacja była zacięta, również o ostatnie miejsca :) a zabawa przednia. Już szykujemy się na kolejną edycję za rok. I serdecznie dziękujemy – za pomysł, zaproszenie i realizację.

Więcej na zdjęciach w naszej GALERII

[pobierz] 2.3 MB prezentacja-dla-lasow-panstwowych
[pobierz] 0.5 MB material-po-wykladzie_co-kazda-z-nas-moze-zrobic-w